Het begin…Framing de jeugdzorg

Het begin…Framing de jeugdzorg

Wat een Linkedin-post wel niet los kan maken. Boven mijn verwachting werd er op onderstaande post gereageerd, die ik in maart 2021 heb geplaatst. De reacties waren zowel bemoedigend, positief als negatief, beledigend. Dat laatste heeft me mijn nachtrust gekost. Claire Diets

Dat kan je toch verwachten?! Zou je zeggen: ‘Wie de bal kaatst, krijgt hem terug!’ Uhmm…. Ja dat zou kunnen, maar eerlijk gezegd had ik geen idee dat ik een bal aan het kaatsen was.

Waar deze post dan vandaan kwam? In diezelfde week hoorde ik voor het eerst van Clubhouse. Mijn man was er al een tijdje actief op en het leek mij een leuke ‘proeftuin’ om gesprekken over de jeugdzorg/ jeugdbescherming te organiseren.

Lichtelijk impulsief
Nieuwe ideeën, waar ik kriebels van krijg in mijn buik, blijven zelden in mijn gedachten rondhangen. Deze zet ik vaak om in snelle acties. Best vreemd eigenlijk, aangezien mijn achtergrond in de jeugdbescherming ligt, waar impulsiviteit niet de meest gewaarde eigenschap is.

Een nieuw platform met een team, waarvan de samenstelling uitermate bijzonder te noemen is. De Zin en Onzin van Jeugdzorg is geboren!

Claire Diets

Maar goed….Voordat ik alles tot in detail had uitgedacht, rolde de tekst uit mijn toetsenbord, had ik mijn eerste gesprekspartners op het oog en had ik op ‘Plaatsen’ gedrukt. Wie had toen kunnen bedenken dat dit het begin was van een nieuw platform met een team, waarvan de samenstelling uitermate bijzonder te noemen is?! Inmiddels houden we tweewekelijks Clubhouse-avonden en hebben we een snelgroeiend netwerk en achterban. De Zin en Onzin van Jeugdzorg is geboren!

Het nieuwe communiceren
Clubhouse werd in 2021 hét nieuwste, hipste sociale platform genoemd. Op Clubhouse draait het om elkaar ontmoeten, maar alleen op basis van audio. Met de ‘Invite-only’ en exclusieve toegang voor Iphone-gebruikers wekte het de nieuwsgierigheid en interesse van menig innovatievelingen en Apple-freaks. Inclusief mijzelf….yep…Guilty!

Inmiddels is Clubhouse bekend terrein voor mij en mijn teamgenoten. Ik durf te zeggen dat Clubhouse een nieuwe vorm van communiceren is. Door het ontbreken van zicht, moet je elkaar aanspreken bij naam, door elkaar praten werkt niet en is wachten op of vragen om jouw beurt een noodzaak. De moderator/host kan ‘bepalen’ wie mag spreken. Wordt het vervelend of respectloos? Dan is de ‘mute’ knop snel gevonden. De benodigde rust in deze gesprekken zorgt voor inhoudelijke en diepzinnige vragen; ‘Bezin eer gij aan een vraag begint.’ Tadaa….Etiquette-à-la-Clubhouse!

Clubhouse heeft zich, voor ons, bewezen als een audio-platform die bijdraagt aan respectvolle en openlijke gesprekken. We gaan dan ook zeker door met onze Clubhouse-avonden, maar er zit nog veel meer in het vat. Nieuwsgierig?! Blijf ons volgen via Linkedin of kom regelmatig een kijkje nemen op onze website.

Claire Diets – Founder van de Zin en Onzin van Jeugdzorg

Geef een reactie