Worteltuinen

Op 11 april 2023 hadden we een audio event met Fenna Janssens over Worteltuinen. Ik kende stichting Wortel niet en ook de worteltuinen niet. Wel werd ik heel enthousiast en heb ik na de avond contact gehad met Fenna en heeft ze me in contact gebracht met de coördinator van de worteltuin bij ons in de regio.

Daar ben ik langsgegaan en heb ik onderstaand stukje geschreven voor ons intranet van Jeugdbescherming west. Ik heb het ook doorgestuurd naar Jeugdbescherming Regio Rijnmond en daar is het ook intranet is geplaatst.

Laten we hopen dat dit bijdraagt aan meer bekendheid en meer bezoeken in en aan de Worteltuinen!

de Worteltuin Drrroomland – Rotterdam

Worteltuinen, ik had er niet eerder van gehoord, tot het voorbij kwam op LinkedIn. Ik vind het initiatief geweldig. Het zijn tuinen die beschikbaar gesteld worden voor (begeleide) omgang. Het is een mooie plek voor een ouder en kind waar het contact niet vanzelf gaat. Elke tuin is weer anders, maar elke tuin biedt het zelfde. Namelijk een mooie rustgevende omgeving waar echt contact gemaakt kan worden met elkaar. Er zijn zowel binnen als buiten mogelijkheden om samen te zitten en bijvoorbeeld spelletjes te doen.

Ik heb onlangs een bezoek gebracht aan de Worteltuin Drrroomland in Rotterdam. Zodra je binnenstapt voel en ruik je zelfs de rust.

Het mooie aan (begeleide) omgang in een worteltuin is dat er echt contact gemaakt kan worden tussen ouder en kind. Er worden andere vaardigheden gevraagd dan wanneer je bijvoorbeeld naar een binnenspeeltuin gaat waar de kinderen vooral zichzelf vermaken. Je krijgt goed zicht op de interactie, of er grenzen gesteld kunnen worden, of ouder en kind verbinding maken en op welke manier. Een bezoek in een worteltuin kan je zoveel inzichten geven in hoe een ouder zijn/haar ouderschap vorm geeft.

Je kan meer informatie vinden op www.stichtingwortel.nl

Het kost niks 😊 en de tuin kan gereserveerd worden voor het bezoek, zodat er geen andere bezoekers bij zijn.